Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar îl atacă pe Trump într-un discurs la...

Citeste mai mult»
sport

Un studiu solicită ca exercițiile fizice să fie prescrise...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui...

Citeste mai mult»
romina

Romina Gingașu, dezvăluiri despre căsătoria cu...

Citeste mai mult»
Nicole Kidman

Nicole Kidman, premiată cu "Women in Motion" la...

Citeste mai mult»
Kate si William Ziua Îndrăgostiților

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea...

Citeste mai mult»
fotografii

Tendințele de nuntă care cuceresc în 2025

Citeste mai mult»
Gordon Ramsay

De ce refuză Gordon Ramsay să mănânce în propriile...

Citeste mai mult»
Gigi Hadid

Gigi Hadid, zvonuri de nuntă cu Bradley Cooper. Ce...

Citeste mai mult»
gene

Rezultatele finale ale autopsiei lui Gene Hackman şi a...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim...

Citeste mai mult»
tort

Patiserii francezi au realizat un tort de căpşuni lung de...

Citeste mai mult»
catinca calina

Catinca Roman, după ce fiica sa a devastat un apartament...

Citeste mai mult»
Pedro Pascal

Actorul Pedro Pascal o numeşte pe JK Rowling „o ratată...

Citeste mai mult»
Wiz Khalifa

Rapperul Wiz Khalifa a fost condamnat în România pentru...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant critică dur școlile care alimentează...

Citeste mai mult»
William si Kate

William şi Kate au publicat o fotografie inedită cu...

Citeste mai mult»
 Carlos Santana

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney: "Nu-mi pasă" dacă Trump mă numeşte un...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat...

Citeste mai mult»
Nicola Coughlan,

Nicola Coughlan, starul din „Bridgerton”, atacă seria...

Citeste mai mult»
pap

Martin Scorsese spune că moartea Papei Francisc este o...

Citeste mai mult»
 Michelle Trachtenberg

Actriţa americană Michelle Trachtenberg a murit din cauza...

Citeste mai mult»
a

The Who s-a despărţit de bateristul Zak Starkey din cauza...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney explică de ce i-a cerut lui Joe Biden să...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, rejudecat la New York

Citeste mai mult»
Harry

Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse

Citeste mai mult»
gene

Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de buzunar care a aparținut unui pasager de pe...

Citeste mai mult»
capsula

Capsula Blue Origin cu cele şase femei vedetă la bord,...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp şi Penelope Cruz, în thrillerul „Day Drinker”...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Proprietatea lui Gene Hackman a fost infestată de...

Citeste mai mult»
ciocolata

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră. Iată ce spun...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Blue Origin a încheiat cu succes zborul spațial la care...

Citeste mai mult»
Sean „Diddy” Combs

Avocaţii lui Sean „Diddy” Combs vor să cunoască opiniile...

Citeste mai mult»
bebelus

O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o...

Citeste mai mult»
eric

Eric Dane, actorul din "Euphoria" şi "Grey's Anatomy",...

Citeste mai mult»
Val Kilmer

Cauza oficială a morţii actorului Val Kilmer, starul din...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de...

Citeste mai mult»
anjelica

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o...

Citeste mai mult»

Secrete culinare pentru un Craciun fara peripetii

De în Sport 17 dec 2009
Strop de perspicacitate pentru retetele de sarbatori, dar si recomandarea bucatarului Victor Melian pentru masa de Craciun, imbinari de alimente si condimente date de bunica...pentru acel gust unic si perfect de sarbatori..da, da, doar in cele ce urmeaza!

Fiecare reteta are secretul ei, stropul ei de magie, pe care cu greu il descifrezi, si chiar si atunci cand il stii este posibil sa gresesti, pentru ca un preparat se poate rasfata in asa fel incat sa-ti rada in fata luni de zile, ba chiar ani sau chiar o vesnicie, si sa nu se lase induplecat a fi gustos, frumos si delicios.

Cam asa patesc eu in privinta cozonacului de Sarbatori, astfel ca, de cativa ani incoace, nu reusesc sa ii dezleg tainele ascunse; nu stiu ce sa mai fac, cum sa-i mai descant, ce conditii sa ii mai creez, cum sa-l mai dadacesc ca sa imi iasa si mie macar odata si sa ma pot lauda cu el. Am luat fiecare ingredient in parte, l-am analizat, l-am schimbat cu alte firme, am incercat si reteta vecinei si a vecinului si a bucatarului...a tuturor...dar nu vor, daca nu vor domne' sa iasa, ce sa le mai fac?! Undeva gresesc, dar nu stiu unde..sau poate nu prea ma plac pe mine, eu stiu...nu pot sa imi dau seama, asa ca am renuntat. poate anul asta, cu sfaturi culinare utile, voi da lovitura...

Asadar, m-am gandit sa il intreb pe priceputul bucatar Victor Melian despre trucurile din bucataria traditionala romaneasca...dar nicio sansa, niciun bucatar desavarsit sau maestru nu se mai implica in monotonia preparatelor traditionale romanesti, ci exploreaza gustul desavarsit al bucatariilor din jurul lumii, garantandu-ne experiente gustative de senzatie. cat despre trucuri si secrete..."Va voi dezvalui un secret deosebit de secret, si anume ca secretul unui Craciun deosebit este sa tii secret faptul ca deosebit de uzual toti in mare secret vor gati cele mentionate de tine, vor gati in mod deosebit de special, dar nu va fi nici un secret si mai ales toti se plictisesc deosebit de tare dupa cateva zile in care mananci exact aceleasi lucruri identice. In secret nu mai suporta nimeni, dar nu au curajul deosebit de a recunoaste. Secretul meu si fiind secretos nu vreau in mod deosebit sa il dezvalui este ca am un meniu secret de Craciun meniu care este deosebit de bun. ...si mai ales secret." :

Asadar, va sfatuieste Victor, daca v-ati saturat de carnati, sarmale si alte cele traditionale de Craciun haideti sa calatorim impreuna in tari exotice purtati de farfuria fermecata…Thailanda,Suedia,India, Rusia si Tahiti….ne asteapta!
- O masa de Craciun suedeza fara glogg(vin fiert) , lax (somon) si sunca nu e de inchipuit.
- Satay(frigarui) de pui sau creveti, cu unt  de arahide. In Thailanda de Craciun e ceva mai hot decat la noi.

- Un chicken tikka masala  dupa o reteta originala de la Sangeeta din Kashmere.
Adica din Nordul Indiei nu din un pullover…..
 
- Pelmeni si vinegret asa cum le facea bunica mea de la Moscova si vodca obligatorie.

- Tahiti soare,ocean si faimoasele “pork ribbs” marinate in miere,ghimbir,soya si ulei de migdale

Suna extrem de apetisant si interesant, si mai ales curios de explorat, asa ca daca va tine talentul, dar si buzunarul unor ingrediente nu tocmai ieftine, nu ezitati sa traiti un Craciun perfect de gustos. Iar daca nu va pricepeti, dar totusi vreti sa savurati aceste delicatese, sunati la restaurant si rezervati-va o zi cu un altfel de gust! Asa scapati si de peripetiile din bucatarie!

Nu rata pe pagina urmatoare sfaturi practice de la bunica pentru preparate traditionale romanesti!

Iar pentru cele care nu se abat de la traditia romaneasca, am si pentru ele cateva sfaturi gustoase pentru cateva dintre preparatele de baza ale bucatariei romanesti:

Cozonacul:


- ouale trebuie sa fie proaspete si atunci cand se folosesc sa fie la temperatura camerei,
- cozonacii cu mai putina cantitate de zahar cresc mai repede
- toate usile inchise! Sa nu patrunda nici strop de curent sau aer ca dau inapoi
- sa se respecte focul mic si durata de 60 de minute, pentru ca altfel iese un dezastru
- cozonacii sunt mai gustosi si mai ales, pufosi, daca se adauga in aluat un varf de cutit de bicarbonat
- niciodata nu taiati cozonacii calzi, pentru ca se incruzesc

Borsul de porc

- e mai gustos daca daugati o jumatate de ardei iute taiat marunt
- borsul se lasa sa fiarba pana ce carnea incepe sa cada de pe oase

Toba

 
- adaugarea mujdeiului de usturoi ofera un gust mai bun preparatului
- boiaua de ardei dulce ar putea fi secretul unei culori frumoase

Sarmalute

- majoritatea gospodinelor fac sarmalute fara a cali ceapa, insa daca tai marunt ceapa si o calesti un minut, doua, pana se inmoaie, va oferi un gust mult mai aromat sarmalutelor
- putin sos de rosii in carne, pentru o culoare, dar si gust de senzatie

Piftiuta

- piftia are un aspect mai placut daca pe fundul formelor in care se pune se aseaza feliute de ou (fiert), verdeata sau morcovi fierti;
- un secret din strabunici este ca atunci cand asezati la fundul formei aceste "ornamente" sa nu puneti imediat zeama de piftie, ci sa dati formele putin afar la rece, pentru ca zeama sa nu se amestece cu ele atunci cand turnati;
- racitura este mai "eleganta" si rafinata daca nu puneti bucatile de usturoi (chiar si pisat el) in ea, ci il pisati in prealabil, iar zeama o treceti printr-o sita in care se afla acest usturoi; in asa fel va prelua doar gustul subtil al usturoiului si nu ne riscam sa ne trezim cu o bucata vruta de usturoi printre dinti
- piftia se fierbe a foc foarte mic, iar zeama se strecoara de mai multe ori prin sita, pentru a se "limpezi" si pentru a se strecura grasimea zice bunica

Pateu facut in casa/lebar


- pe langa faptul ca ficatul si grasimea fierte bine se dau prin masina de tocat, secretul bunicii este acela ca adauga un pic de lapte dulce, pentru a fi mai cremos si gustos
- alte bunicute harnicute mi-au spus ca ele adauga si putina ceapa calita si o da prin masina de tocat odata cu ficatelul si grasimea, pentru a mai "taia" din amareala si a fi mai dulce.

Astept sa imi mai spuneti si voi ce secrete mai cunoasteti, pe forum! Ajutati-ma!

Citeste si:

10 reguli "coapte" de un bucatar pentru orice gastro-diva

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 mai